keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Opiskelijan aamujumppa

Olipa vuodenaika mikä tahansa, aamulla olo on usein melko väsynyt eikä sitä mitenkään tahtoisi jaksaa lähteä koulun penkille saatikka siellä keskittyä johonkin. Monilla, kuten minulla, varmaankin sama tunne opinnäytetyön suhteen. Ei jaksaisi. Mutta kun pitäisi.

Itse kärsin niska- ja hartiaseudun lihasten tukkoisuudesta, joka aiheuttaa päänsärkyjä ja migreeniä. Haluan vältellä särkylääkkeiden ottamista kovin usein, mutta jollakin kivut pitäisi silti estää. Eräänä yönä päähän sattui niin paljon, että pyörin vain voimattomana sängyssä, kunnes lopulta päätin laittaa hommalle stopin. Nousin sängylle istuutumaan ja venyttelin hitaasti kaulan ja yläselän lihakset. Johan helpotti!

Tänä aamuna heräsin niin ikään toista päivää perätysten päänsärkyyn. Usein pitäisin tätä tekosyynä olla tekemättä mitään, pistää tabun naamaa ja odottaa kivun hellittämistä telkkariohjelmia katsellen. Tiesin kuitenkin, että päänsärky johtuu nimenomaan siitä, että veri ei pääse kulkemaan kunnolla tukkeutuneiden lihasteni läpi päähän. Särkylääkkeet kyllä auttaisivat, mutta vain hetkellisesti, sillä itse ongelman aiheuttaja ei niillä poistu.

Niimpä siis tein sarjan venytyksiä. Kylläpä lähti veri kiertämään! Vireystila nousi sen verran, että voin nyt hyvillä mielin jatkaa opparin kirjoittamista. Tässä ohjeet venytyksiin, jotka minulla toimivat:


  1. Seiso jalat lantion levyisessä asennossa. Rullaa yläkroppaa ylhäältä alas ja takaisin ylös, hitaasti nikama nikamalta. Ylös noustessa pää nousee viimeisenä.
  2. Pyörittele päätä: tee kaulalla puoliympyrän muotoista liikettä rintaa myöten kumpaankin suuntaan. 
  3. Käännä päätä ylös ja alas: nosta leuka ylös niin että pää on takakenossa, ja leuka alas rintaa vasten. Toista muutaman kerran.
  4. Istu tuolille tai sängyn reunalle selkä suorana. Paina leuka alas ja paina päätä käsillä. Tunnet venytyksen yläselässä.
  5. Käännä päätä tiukasti oikeaan, ja käännä sitten takaisin keskelle. Tee sama vasempaan. Toista muutaman kerran. Tämä tekee hyvää niskalle.
  6. Kallista päätä oikealle, ja tehosta venytystä laittamalla oikea käsi pään päälle. Pidä vasen käsi nyrkissä ja selkä suorana. Toista sama toisin päin. Tämä venyttää kaulaa.
  7. Nosta hartiat niin ylös kuin saat, pidä niitä siinä hetki tiukasti, ja anna sitten retkahtaa rentoina alas. Toista. 
  8. Venytä rintalihakset: laita käsi 90 asteen kulmassa esim seinän kulmaa vasten, paina, ja samalla työnnä vartaloa eteenpäin. Toista kummallakin puolella.
  9. Venytä kyljet: seiso ensin suorana, nosta sitten vasen käsi ylös ja kallista sitä ja yläkroppaa sen mukana oikealle. Oikea käsi pysyy alhaalla, osoittaen viistosti vasemmalle. Liikuttele itseäsi, kunnes löydät kohdan jossa venytys tuntuu mukavalta. Toista toisin päin.
  10. Laita kädet yhteen selän takana ja yritä nostaa niitä ylöspäin niin paljon kuin saat. Kokeile samaa yläkroppa alas taivutettuna. 
  11. Lopuksi rullaa vielä alas ja anna yläkropan roikkua ihan rentona käsiä ja päätä myöten. Ole siinä hetki ja rullaa vielä kerran hitaasti ylös. 
Tämä aamuun tarkoitettu lyhyt venytyssarja vaikuttaa vain ylävartaloon, mutta muutakin vartaloa kannattaa huoltaa venyttelemällä esimerkiksi iltaisin tai silloin kun se sinulle sopii tai kaipaat hetkeä rauhoittua ja keskittyä itseesi ja kehoosi. 

Kenen tahansa, joka työssä tai opiskellessa joutuu istumaan tai olemaan paljon tietokoneella, olisi syytä vetreyttää lihaksia aina silloin tällöin. Se voi tuntua pieneltä ja mitättömältä asialta, mutta voi nostaa vireystasoa paljonkin ja ehkäistä päänsärkyjä ja migreeniä. 

Todella tukkoisiin lihaksiin tietenkään ei tepsi muu kuin kunnon hierojalla käynti, mutta venyttely auttaa jo paljon, ja sen avulla voi pidentää hierojakäyntien väliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti